Minikryssning på Östersjön

Vi har varit på en intressant liten resa på Östersjön där S:t Petersburg var höjdpunktentb1307stpetersburg-37

Vi åkte med S.t Petersline till Tallin där vi tillbringade en dag. Där fanns en vacker gammal ganska orörd stadsdel, d.v.s. inga moderna byggnader, gatorna trånga och vindlande men det fanns gott om restauranger och caféer som till viss del förstörde litet av stämningen.


Dessutom var det förvånansvärt packat med turister men Tallin torde vara en populär hamn för kryssningsfartyg. Det rådde full aktivitet i den stora hamnen som föreföll vara avsedd för just kryssningsfartyg. Bland fartygen körde man runt lass med turister i oroväckande fullpackade småbåtar av alla möjliga slag, något som faktiskt inte finns så mycket av i Stockholm av den typen. Det skulle det säkert finnas en marknad för.

Nästa förmiddag var det dags för angöringen av S:t Petersburg, en seg historia. Köerna i passkontrollen var jättelika och långsamma. Shuttlen som skulle ta oss till hotellet hade ingen brådska, det tog oss flera timmar från att vi kom i hamn tills vi var på hotellet.

S:t Petersburg flödade dock i strålande sol och på drygt ett dygn hann vi se en hel del. Man måste beundra dess skicklighet i restaureringen av dessa gamla vackra fasader. Det är ett gigantiskt projekt som pågår.


Det var en kort vistelse där och vi hälsade även på vänner. Dock hann vi med en tur på kanalerna och ett besök i den rikt utsmyckade Uppståndelsekyrkan eller Kyrkan vid Blodet som den också kallas som påbörjades 1907 på den plats där Alexander II mördades 1881.

Just när vi var där kunde man promenera mitt på den stora paradgatan som då var avstängd för biltrafik.

Efter besöket i S:t Petersburg upplevde en behaglig resa i flödande sol på ett mycket lugnt hav till Helsingfors där i hade en dag på oss. Vi valde att tillbringa denna på Sveaborg. Det var ett intressant besök med en bra guide. Hon menade att den moderna historieforskningen har kommit fram till att det var ett mycket klokt beslut som fattades när Sveaborg släpptes till ryssarna då man redan var chanslös men att det diskuteras  varför hela flottan överlämnades i stället för att den brändes. Denna syn på Sveaborgs historia stämmer ju inte riktigt med den syn som förmedlades i skolan på 60-talet.
Det var i alla fall ett mycket trevligt utflyktsmål en så strålande julidag.

3 reaktioner till “Minikryssning på Östersjön

  1. Intressant att se dina bilder från Tallin och Sankt Petersburg där jag aldrig har varit. I Helsingsfors var jag för första gången i mitt liv för ett par tre veckor sedan som jag berättat om i min blogg. Sveaborg hann vi dock aldrig besöka, men det var imponerande att se det från sjösidan. Tack för kommentaren på min blogg!
    Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s