Mindfulness – Medveten närvaro

Det har varit en synnerligen innehållsrik vår och sommar. Inte ens bloggandet har jag riktigt tagit mig tid med och mycket känns ju litet inaktuellt vid det här laget. Nu sitter jag dock på landet i lugn och ro i regnet och funderar över vart tiden tog vägen. Den rusade på snabbare än någonsin med såväl Paris som Hurtigrutten och ombyggnad på landet, ända fram till andra veckan i juli då jag gick en kurs i Mindfulness på Skogsby folkhögskola på Öland.
Den veckan blev delvis en vändpunkt i mitt liv. Begreppet Mindfulness har översatts med Medveten Närvaro vilket det just är frågan om. Att leva i nuet, som ju faktiskt är det enda vi har. Varken den gångna tiden eller framtiden existerar. Genom att verkligen ge sig tid att uppleva den aktuella stunden i kombination med stunder av meditation blir upplevelsen av tillvaron så oerhört mycket intensivare.
Bäst av allt för min del är upplevelsen av tidens förändring. Jag har alltid levt i ett högt tempo med fulla ”att göra”listor och ständigt rader av måsten som jag aldrig hann med i tid. Tiden bara liksom försvann medan jag bekymrade mig ständigt över allt som jag inte hann under tiden. I övrigt var jag även tidigare nöjd med tillvaron, glad och harmonisk.

Idag gör jag allt i ett mycket lugnare tempo och är mycket mer fokuserad vilket på något sätt ökat min effektivitet och plötsligt har jag inte samma problem att hinna med. Jag har också lärt mig att det finns inte alls så många ”måsten” som jag trodde men väl en hel del jag vill göra.

Det är egentligen inte alls svårt att uppnå den här upplevelsen av en högre grad av medveten närvaro men svprigheten ligger nog att behålla detta förhållningssätt i längden. Ännu är det semester och en avslappad tillvaro utan alltför mycket krav. Rapporter följer nog i höst om hur det går att behålla det här förhållningssättet som gör att jag upplever livet mer fullödigt. Mina positiva erfarenheter har ju också gjort att jag blivit intresserad av att lära mig mer och läser just nu The Power of Now av Eckhart Tolle.

länkar Mindfulness
Om boken The Power of Now
Om Mindfulness
Dr Ola Schenströms hemsida

2 reaktioner till “Mindfulness – Medveten närvaro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s